Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Kapsamı
Müşteri odaklı stratejiler geliştiren, müşteri verilerini toplayıp analiz ederek işletme süreçlerini optimize eden geniş bir kapsam sunar.
Karadeniz’in İncisi olarak tabir edilen Sinop, Karadeniz bölgesinde gezilecek konumlar arasına üst sıralarda yer alıyor.
Türkiye illeri arasında yüz ölçümü sıralamasında 5.862 km² ile 59. sırada yer alsa da TÜİK’in 2018 araştırmasına göre Türkiye’nin en mutlu şehirler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.
Sinop’a ulaşım için uçak ya da otobüs kullanabilirsiniz. Ama Sinop’un her yerini gezmek istiyorsanız mutlaka araca ihtiyacınız olacak. İmkânı olan kendi arabası giderse daha eğlenceli bir tatil planı yapmış olursunuz. Sinop’a kendi arabanız ile giderseniz şaşıracağınız ilk şey, sizi durduracak hiçbir trafik ışığının olmayışıdır. Şehirde hiç trafik ışığı kullanılmıyor.
Sinop Kalesi’nin tarihi M.Ö. 78 YY’a kadar dayanmaktadır. O dönemlerde Sinop’u korumak için yapılan Sinop Kalesi, günümüzde şehre büyük turizm geliri sağlıyor.
Şehre hükmeden Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları dönemlerinde bile onarılarak kullanılmaya devam eden Sinop Kalesi’nin, 2050 m uzunluğunda, 25 m yüksekliğinde, 3 m genişliğinde ve iki tane giriş kapısı bulunmaktadır.
Sinop Merkezi’nde sahile sıfır konumda olan Sinop Kalesi’nin üst katında bulunan kafede oturarak Sinop’un güzelliğini izleyebilirsiniz.
Sinop’un belki de bilinen en meşhur yeridir Tarihi Sinop Cezaevi. Öyle ki şarkılara bile konu olmuştur. Sinop Cezaevi’nde yatan Sabahattin Ali’nin, cezaevinde kaleme aldığı şiirini usta sanatçı Edip Akbayram seslendirmiştir.
Parmaklıklar Ardında adında çekilen dizi, Tarihi Sinop Cezaevi’nde çekilmiştir. Hatta şuan cezaevinde bir oda o şekilde tasarlanmış ve ziyaretçilerini bekliyor.
Tarihi Sinop Cezaevi’ni ziyaret ettiğiniz zaman içerideki rutubeti hissedeceksiniz. Koridorlarda gezerken ve odalara girdiğiniz zaman orada kalan mahkûmların neler çektiğini anlayacaksınız.
Devlet Giray, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su, Burhan Felek, Zekeriya Sertel ve Nâzım Hikmet bu cezaevinde yatmış bazı isimlerdir.
Türkiye’nin tek fiyordu olma özelliğini taşıyan Hamsilos Koyu, muhteşem manzarası ile merkeze sadece 11 km uzaklıkta bulunuyor. Hamsilos Koyu’na gidenler gün batımını orada izlemeden sakın geri dönmesinler.
Sinop Müzesi 1970 yılında halka açılmış olup 2001 yılında restorasyona alınmış ve nihayet 2006 yılında tekrar kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Sinop ili ve ilçelerinde yapılan kazılar sonucunda bulunan tarihi eserler bu müzede sergilenmektedir.
Etnografya Müzesi bulunduğu yapı itibariyle bilindik 18. yy konaklarını anımsatmaktadır. Bodrum katıyla birlikte toplam 4 kattan oluşmakta olan konak; ahşap karkas-tuğla karışımından yapılmıştır.
Merkeze 30 km uzaklıkta bulunan şelaleler dizisi, irili ufaklı 28 şelalenin ardı ardına akması ile ünlenmiştir. Bu doğaüstü güzellik ise 1997 yılına kadar bilinmiyordu. 1997 yılında keşfedilen Erfelek Şelalesi, Erfelek Barajı’nın yapımı sırasında Devlet Su İşleri tarafından tesadüfen bulunmuştur.
Piknik ve kamp yapmanın yasak olduğu Erfelek Şelalesi’ni ziyaret ettiğiniz zaman telefonlarınız çekmeyebilir. Şelalelerin olduğu kısımda sadece su sesi ve kuş cıvıltıları ile doğanın tadını çıkaracaksınız.
Sinop’ta doğa harikaları bitmiyor. Şelalelerden sonra bir diğer doğa harikası ise Akgöl’dür. Sinop Ayancık bölgesi içerisinde yer alan Akgöl, Ayancık Merkezi’ne 5 km uzaklıktadır. Bir noktaya kadar araba ile ulaşım yapabiliyorsunuz. Yolun bir kısmını yürüyerek gitmeniz gerekiyor.
Akgöl çevresinde yaban hayat devam ediyor. Bu sebepten dolayı yola çıktığınızda karşınıza ayı ya da kurt çıkarsa şaşırmayın. İyi birer turist olursanız tavşanları da görebilirsiniz.
Ayancık sınırları içerisinde bulunan diğer doğaüstü güzellik ise İnaltı Mağarası’dır. Ayancık Merkezi’ne 40 km uzaklıkta bulunan İnaltı Mağarası’nın genişliği ortalama 5 m ve yüksekliği ise 5-15 m arasında değişmektedir.
700 m uzunluğa sahip olan İnaltı Mağarası’nın duvarları da travertenler ile kaplıdır. Bazı duvarlarındaki sarkıkları da görebilirsiniz. 1995 yılında turizme kazandırılması konusunda karar alınsa da ışıklandırması ve merdivenlerinin yapılması 2004 yılını bulunmuştur.
Sinop’u gezmeye gidip de Sinop’a kuş bakışı bakmadan olmaz. Şahin Tepesi’ne çıkarak hem sıcak çayınızı içebilir hem de Sinop’u kuş bakışı izleyebilirsiniz.
Şahin Tepesi, bir dönem Amerika’nın Rusya’yı izlemek için kullandığı üs olsa da şimdilerde Türk Bayrağı’nın dalgalandığı muhteşem bir alandır.
İnceburun, Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan noktasıdır. Üç tarafı Karadeniz’in hırçın dalgaları ile kaplı olan İnceburun Feneri, Sinop Merkezi’ne 20 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 38 m yükseklikte inşa edilmiştir.
12 m yüksekliğe sahip İnceburun Feneri, 1863 yılında inşa edilmiştir. Akliman yani diğer adıyla Hamsilos Koyu yolunu kullanarak İnceburun Feneri’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sinop’ta doğal güzellikler sadece yeşil ile çevrili ormanları ile sınırlı değildir. Şehrin merkezinde bulunan ve denizin hemen kıyısında yer alan sahil yolunda yani Âşıklar Caddesi’nde yürümek de size ayrı bir keyif katacaktır.
Ayrıca Bakınız