Ercüment Behzat Lav Kimdir?
Babasının divan şiirine merakı ile şiire yönelen Türk şair ve yazar Ercüment Behzat Lav, 15 Kasım 1903 yılında İstanbul’da doğmuştur.
1 Mart Bağımsızlık Hareketi olarak da bilinen olaylar zinciri, Kore’nin Japon egemenliğinden kurtulması için yapılan ilk bağımsızlık hareketidir.
Derin bir geçmişe sahip Kore tarihi, birçok büyük ulusta olduğu gibi çeşitli dönemlere ayrılmış ve dahilinde pek çok krallık kurulmuştur. General Ji Seng Gyo tarafından kurulan ve modern Kore’nin bulunduğu yerde 1392-1910 tarihleri arasında varlığını sürdüren Joseon Hanedanlığı da bunlardan biridir.
Sanayi Devrimi sonrasında çeşitli Asya ve Afrika ülkelerinde sömürgecilik faaliyetlerine başlayan güçlü Avrupa ülkeleri, Japonya ve Qing Krallığı ile de ticari ilişki kurarak o bölgelerde etkin olmak ister fakat bu anlaşmalara Qing Krallığı’nın vasal (haraçgüzar/uydu) devleti olan Joseon Hanedanlığı karşı çıkar.
Bunun üzerine baskı politikası gütmeye başlayan Japonya, savaş gemilerini hanedanlığın savunma sınırı olan Ganghwa Adası’na gönderir. Gönderilen gemilerden biri vurulur ve bölgenin kaynaklarından bir an önce yararlanmak isteyen emperyalist güçlerin desteğini de arkasına alan Japonya tazminat isteyerek, kendi lehine olan Ganghwa anlaşmasını Joseon Hanedanlığı’na kabul ettirir.
Bu tarihten itibaren baskılar artmaya başlar. Hiçbir zaman Japon istilasını kabul etmeyen Joseon Hanedanlığı, 1897 yılında adını Kore İmparatorluğu olarak değiştirir; eğitim ve sanayide çeşitli reformlar yapar. Fakat bu gelişmeler dikkatleri üzerlerine çeker ve 1910 yılında resmi olarak Japonya’nın himayesine girecekleri bir dizi sıkıntıya yol açar.
Japon İmparatorluğu’nun Kore kültürünü baskı altına alma uğraşları, aynı oranda Kore halkının direnişini güçlendirir. İlk gösteriler, 1 Mart 1919 yılında 33 aydın ve din adamının hazırlayıp imzaladıkları bağımsızlık bildirgesi ile ortaya çıkar. Bu bildiri ülkenin her yerine dağılır ve bu süreçte 7 bin Koreli öldürülür. Yabancı işgaline karşı ortaya çıkmış Samil Bağımsızlık Hareketi, en büyük direniş hareketi olarak tarihe geçer.
Bu tarihten itibaren her ne kadar Kore halkı direnişlerini katlayarak artırsa da Japon hükümeti, 1945 yılında başlayan 2. Dünya Savaşı’nda ağır bir yenilgi alana kadar 35 sene boyunca Kore İmparatorluğu üzerinde işgalini devam ettirir. Ancak tarihler 1945 senesinin 15 Ağustos gününü gösterdiğinde Kore halkı özgürlüğüne kavuşur. Bu tarih Kore’nin Ulusal Kurtuluş Günü olarak kabul edilir.